120 nordiske fagfolk diskuterede grønne indkøb

Deltagere fra hele norden var samlet for at debattere grønne indkøb og cirkulær økonomi til konferencen Green Growth through Public Procurement.

1/12-2016

De nordiske lande kan lære meget af hinanden, når det gælder grønne offentlige indkøb. Der er politiske og kulturelle ligheder i Norden og fælles retningslinjer for bl.a. miljømærker som Svanen og Blomsten. Men vigtigst af alt kan landene lære af hinandens erfaringer.

Der var derfor dækket op til videndeling med 120 nordiske deltagere, da Forum for Bæredygtige Indkøb sammen med bl.a. Nordisk Ministerråd afholdt konferencen Green Growth through Public Procurement under Grøn Indkøbsuge.

Konferencen blev holdt som en del af et stort nordisk projekt om vækst gennem grønne indkøb. På konferencen blev de foreløbige projektresultater præsenteret.

Erfaringer fra de nordiske hovedstæder

En af ambitionerne i det nordiske projekt har været at etablere et netværk blandt hovedstadsregionerne for at udveksle praktiske erfaringer med grønne indkøb.

På konferencen fortalte Oslo Kommune, at de har beregnet, at arbejdsmaskiner på byggepladser står for 24 pct. af CO2-udledningen fra transport i kommunen. Der er derfor store CO2-besparelser at hente for kommunen og klimaet ved stille miljøkrav til arbejdsmaskiner, fortalte Jon Søland, juridisk direktør for Omsorgsbygg i Oslo Kommune.

Casen fra Oslo blev præsenteret sammen med tre andre eksempler på grønne indkøb fra København, Stockholm og Vantaa (Helsinki).

Netværket blandt de nordiske hovedstæder viser, at der er stor lyst til at samarbejde meget mere, fortæller projektleder Isa-Maria Bergman fra det finske statsselskab Motiva, som var medarrangør af konferencen.

”Det er vigtigt at samle de nordiske indkøbere. Der er brug for at mødes og lære af hinanden, for vi har så mange erfaringer på forskellige områder”, siger Isa-Maria Bergman.

Hun understreger også vigtigheden af, at politikere og ledere sætter klare mål for grønne offentlige indkøb og sikrer, at der bliver fulgt op på dem.

Udover nordiske cases debatterede deltagerne de nye muligheder i EU’s udbudsdirektiv for at stille krav om miljøledelsessystemer og miljømærker, best practices og nordiske anbefalinger til arbejdet med grønne indkøb.

Norden som frontløber for cirkulære indkøb

Grønne indkøb og cirkulær økonomi er et varmt emne ikke blot i Norden, men i hele Europa. Det kom tydeligt frem i en paneldebat på den nordiske konference, hvor europæiske og danske eksperter diskuterede cirkulær økonomi som løftestang for GPP.

”De nordiske lande kan blive frontløbere for grønne offentlige indkøb. Primært fordi der er en del politisk opbakning til emnet. Jeg tror, at politikerne ønsker, at det skal vinde indpas, især med henblik på cirkulær økonomi og cirkulære indkøb”, fortæller Mark Hidson, der er regional vicedirektør i ICLEI.

Mark Hidson var med i en paneldebat med Michael Damm fra Aalborg Kommune, Ask Møller-Nielsen fra Grundfos og Cécile van Oppen fra den hollandske rådgivningsvirksomhed Copper8.

Efter en dag med oplæg, debat og videndeling blev der skålet i champagne i festsalen i anledning af Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb 10 års jubilæum.

Se inspirationsvideoer
om grønne indkøb i det offentlige

Viden & Værktøjer

Cases: Her finder du cases om grønne indkøb. Brug dem som inspiration til arbejdet med grønne indkøb.

Værktøjer: Vi har samlet en liste af værktøjer til bæredygtige indkøb som kan guide dig videre.

Regler og rammer: Her finder du vejledninger til regler og rammer for grønne indkøb, og læse om frivillige og lovgivningsmæssige forpligtelser.

Alt om Viden & Værktøjer ⇢

  TILMELD NYHEDSBREV

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev.
Det er nemt og gratis!
×