3 gode råd til Kloge Fødevareindkøb

Madkulturen og Københavns Madhus har udviklet værktøjer til offentlige indkøb af økologiske og lokale fødevarer. Hanne Seidler Jacobsen fra Madkulturen giver her 3 gode råd til lokale fødevareindkøb.

21/12-2016

Gennem de sidste tre år har Madkulturen gennem projektet ”Kloge Fødevareindkøb” arbejdet med at rådgive offentlige indkøbere i at få økologiske og lokale råvarer ind i de offentlige køkkener.

Udover at tilbyde rådgivning og formidle viden om indkøb af eksempelvis økologiske råvarer, er der udviklet en række værktøjer under projektet. Værktøjerne er målrettet udbudskonsulenter og rummer konkrete input til udformning af udbudsmateriale og proces.

Her giver chefkonsulent Hanne Seidler Jacobsen fra Madkulturen 3 gode råd til, hvordan man kommer i gang med lokale fødevareindkøb:

Start med at skrive ned, hvorfor I ønsker lokale fødevarer

”Det er vigtigt at få klarlagt, hvad der er formålet med at få flere lokale fødevarer i køkkenerne. Det kan være lokale jobs, borgernes opfattelse af måltidet, køkkenpersonalets oplevelse af at arbejde med råvarerne eller noget helt fjerde.”

Definér, hvad I mener med lokale fødevarer

”Der er ikke en fast definition af, hvad lokale fødevarer er. Derfor bør I overveje, hvad jeres definition skal være, både i forhold til geografi og produktion. Man skal eksempelvis forholde sig til, om lokale råvarer både er de lokalt dyrkede og de lokalt forarbejdede varer.” 

Overvej, om I skal vælge det traditionelle tilbudsliste-design eller den alternative sortimentsmodel

”Når I går i gang med værktøjerne, skal I tage stilling til designet for indkøbsaftalen. Hvis I vælger tilbudsliste-udbud, kan I efterlyse varer i sæson eller udbyde det som delaftaler. I kan også tilknytte funktionskrav, der åbner op for tilbud fra lokale leverandører. Hvis I vælger sortiments-udbudsformen, kan I gennem løbende dialog med jeres grossist få udvidet deres sortiment af lokale fødevarer”, siger Hanne Seidler Jacobsen.

Du kan læse mere om værktøjer, råd til processen, og hvordan du kommer i gang hos Kloge Fødevareindkøb.

Kloge Fødevareindkøb er et initiativ under Miljø- og Fødevareministeriet og er udviklet i forbindelse med Økologisk Handlingsplan 2020. Projektet afsluttes i år.

 • Bliv medlem: Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev. Det er nemt og gratis!
 • Kalender
  Se hvad der kommer af spændende arrangementer, der relaterer sig til bæredygtige indkøb.
 • Se inspirationsvideoer
  om grønne indkøb i det offentlige

  Viden & Værktøjer

  Cases: Her finder du cases om grønne indkøb. Brug dem som inspiration til arbejdet med grønne indkøb.

  Værktøjer: Vi har samlet en liste af værktøjer til bæredygtige indkøb som kan guide dig videre.

  Regler og rammer: Her finder du vejledninger til regler og rammer for grønne indkøb, og læse om frivillige og lovgivningsmæssige forpligtelser.

  Alt om Viden & Værktøjer ⇢

    TILMELD NYHEDSBREV

  TILMELD NYHEDSBREV

  Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev.
  Det er nemt og gratis!
  ×