Danwatch-rapport dokumenterer vigtigheden af bæredygtig kaffe

Ny rapport viser, at kaffe produceret under urimelige vilkår kan være blevet en del af offentlige udbud. Leverandører og mærkeordninger opfordrer indkøbere til at efterspørge certificeret kaffe.

”Bitter Kaffe” er titlen på research-mediet Danwatchs nyeste rapport, der stiller skarpt på den brasilianske kaffeproduktion. Rapporten beskriver, hvordan plantagearbejdere lever under slave-lignende forhold og sprøjter afgrøderne med ekstremt giftige pesticider uden tilstrækkeligt beskyttelsesudstyr. En del af kaffen kan være endt i offentlige danske kaffekopper.

Danwatch har gennemgået en lang række offentlige kaffeudbud og konfronteret vinderne af udbuddene med de problematiske forhold. Langt størstedelen af  kontrakterne er vundet af de fire kaffeproducenter BKI, Frellsen, Peter Larsen Kaffe og JDE. Alle fire har ifølge Danwatch handlet med en brasiliansk mellemhandlere, der har købt kaffe fra farmene. Det kan derfor ikke udelukkes, at kaffe fra de problematiske farme er endt i kommunale kaffekopper.

Peter Larsen Kaffe opfordrer til at købe certificeret kaffe

Peter Larsen Kaffe er en af de fire leverandører, der sælger langt det meste af den kaffe, der købes gennem offentlige udbud.  Her ville man ønske, at indkøbere gik mere op i bæredygtighed.

“For ganske få offentlige myndigheders vedkommende stilles der krav om, at kaffen, der leveres, skal være certificeret og i bedste fald økologisk. Dette krav bifalder vi meget stærkt, og det er en proces, som vi forsøger at påvirke hver eneste dag”, skriver Peter Larsen Kaffe til Danwatch.

Rapporten ”Bitter Kaffe” dokumenterer også, hvordan arbejdere på UTZ og Rainforest Alliance-certificerede kaffefarme har ordnede arbejdsvilkår. Blandt andet sørger ejerne for, at arbejderne bærer beskyttelsesudstyr, og der tages særlige hensyn til arbejdere med allergi eller rygproblemer.

Mærkningsordninger håber rapport giver genlyd

Både UTZ og Fairtrade Mærket hilser rapporten ”Bitter Kaffe” velkommen.

“Vi hilser Danwatch-rapporten ”Bitter Kaffe” velkommen. Rapporten gør opmærksom på seriøse problemer med arbejdsforholdene i den brasilianske kaffesektor – problemer, der skal løses for at skabe en bæredygtig produktionskæde fra farm til kop”, skriver UTZ i et statement om Danwatch-rapporten.

Også Fairtrade Mærkets direktør Jonas Giersing opfordrer politikere til at prioritere certificeret kaffe:

“Vi ved godt, at fattigdom findes. At børnearbejde findes. At urimelige arbejdsforhold findes. Rent faktisk er det årsagen til, at Fairtrade findes. Alligevel er det forfærdeligt at se det dokumenteret sort på hvidt i Danwatch’ nye undersøgelse. Jeg håber, at undersøgelsen giver genlyd hos vores politikere, og at de bruger den som anledning til at få omlagt det offentlige forbrug til etisk certificeret kaffe. For det kan ikke være rigtigt, at det offentlige Danmark er med til at understøtte disse forhold i den brasilianske kaffeindustri.”, siger Jonas Giersing.

Læs hele rapporten her

Læs også:

Flere etiske mærker i offentlige indkøb

Se inspirationsvideoer
om grønne indkøb i det offentlige

Viden & Værktøjer

Cases: Her finder du cases om grønne indkøb. Brug dem som inspiration til arbejdet med grønne indkøb.

Værktøjer: Vi har samlet en liste af værktøjer til bæredygtige indkøb som kan guide dig videre.

Regler og rammer: Her finder du vejledninger til regler og rammer for grønne indkøb, og læse om frivillige og lovgivningsmæssige forpligtelser.

Alt om Viden & Værktøjer ⇢

  TILMELD NYHEDSBREV

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev.
Det er nemt og gratis!
×