Den grønne indkøbsstafet: Det er kommunernes tur til at løbe med stafetten

Kenneth Hald Jensen fra Green Network anbefaler, at det offentlige lader sig inspirere af virksomhedernes måde at tænke på – særligt når det gælder indkøb.

Kenneth Hald Jensen fra Green Network er blevet bedt om at svare på spørgsmålet: ”Hvilke anbefalinger har leverandørerne til det offentliges brug af markedsdialog, når der skal sikres kendskab til markedets miljøpræstationer?”

Ifølge Kenneth Hald Jensen findes der ikke noget enkelt svar på spørgsmålet: En tættere dialog og samarbejde med private virksomheder, særligt forud for gennemførelse af et udbud, kan lette adgangen til flere grønne handler med virksomhederne, ja. Men det er blot ét af de mange håndtag, der kan skrues meget mere på. Det er som om, at viljen til én gang for alle at give systemet et seriøst vrid endnu ikke er tilstede.

Det bliver ofte sagt, at det er af hensyn til virksomhedernes parathed, og at priserne er for høje. Men kigger man ud over landskabet, så er flere og flere parate til at levere grønne og bæredygtige løsninger til konkurrencedygtige priser. Hvorfor? Fordi virksomhederne godt ved, at bæredygtig vækst er midlet til at sikre sin forretning 5, 10 og 20 år frem i tiden. De investerer derfor seriøst i grøn innovation og udvikler nye produkter, der både er konkurrencedygtige og bæredygtige. Det sikrer virksomhedens og samfundets tarv bedre.

Kenneth Hald Jensen anbefaler derfor, at det offentlige lader sig inspirere af virksomhedernes måde at tænke på – særligt når det gælder indkøb. 30-40 procent af medlemmerne i Green Network arbejder på en eller anden måde med cirkulær økonomi og indkøb som led i produktionen af grønne løsninger. De klassiske forretningsdyder er stadig klart i førersædet, men der er ingen tvivl om, at mange anser modeller som cirkulær økonomi for et af de væsentligste tiltag for at sikre forretningen på sigt.

Læs hele stafetindlægget her

 

 • Bliv medlem: Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev. Det er nemt og gratis!
 • Kalender
  Se hvad der kommer af spændende arrangementer, der relaterer sig til bæredygtige indkøb.
 • Se inspirationsvideoer
  om grønne indkøb i det offentlige

  Viden & Værktøjer

  Cases: Her finder du cases om grønne indkøb. Brug dem som inspiration til arbejdet med grønne indkøb.

  Værktøjer: Vi har samlet en liste af værktøjer til bæredygtige indkøb som kan guide dig videre.

  Regler og rammer: Her finder du vejledninger til regler og rammer for grønne indkøb, og læse om frivillige og lovgivningsmæssige forpligtelser.

  Alt om Viden & Værktøjer ⇢

    TILMELD NYHEDSBREV

  TILMELD NYHEDSBREV

  Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev.
  Det er nemt og gratis!
  ×