Flere etiske mærker i offentlige indkøb?

Både Fairtrade Mærket og UTZ håber på, at offentlige indkøbere som følge af udbudsloven vælger at stille krav om etiske mærker i udbud af fødevarer.

Udbudsloven trådte i kraft 1. januar 2016. Loven gør det blandt meget andet  nemmere for indkøbere at stille krav om mærker i offentlige indkøb. Det vækker glæde blandt mærkningsordningerne, der håber på, at flere offentlige indkøbere vælger at stille krav, der afspejler kriterierne bag certificeringerne, når for eksempel den kommunale kaffe skal i udbud.

”Der er al mulig grund til at tro, at den nye lov kan være med til at skubbe de offentlige indkøb i en mere bæredygtig retning, hvilket er nødvendigt og på høje tid. Det offentlige køber meget store mængder fødevarer til blandt andet rådhuse og daginstitutioner, så hvis de bliver indkøbt etisk, vil det have stor effekt for bønder og plantagearbejdere i udviklingslandene,” siger Jonas Giersing, direktør i Fairtrade Mærket.

Fairtrade Mærket har i en årrække kørt kampagnen ’Fairtrade By’, der tilskynder landets kommuner til at vælge Fairtrade-mærkede varer i kommunernes indkøbsaftaler. Kampagnen har ifølge Jonas Giersing et stort uudnyttet potentiale.

”Fairtrade By er et koncept, der gør det enkelt og synligt at arbejde med etiske indkøb. I Danmark er konceptet dog ikke rigtig slået igennem endnu. Men måske kan den nye udbudslov være med til at inspirere flere byer til at melde sig under fanerne. Alene i Sverige er der over 70 Fairtrade-byer, og på verdensplan mere end 1.700”, siger han.

Den hollandsk-baserede mærkningsordning UTZ håber også, at flere i det offentlige vil købe mærket kaffe, te og andre bæredygtige fødevarer.

”Vi forventer, at en øget efterspørgsel efter certificeret kaffe i offentlige indkøb. Mange indkøbere, der ikke tidligere var opmærksomme på mærket kaffe, vil nu overveje at vælge det til”, fortæller Sven Drillenburg, forretningsudvikler for UTZ.

Læs også:

Vedtagelse af udbudslov skaber nye muligheder for at købe grønt

Ny vejledning: Sådan bruger I miljømærker i udbud

Det behøver ikke være så svært at stille miljøkrav i udbud

 

Se inspirationsvideoer
om grønne indkøb i det offentlige

Viden & Værktøjer

Cases: Her finder du cases om grønne indkøb. Brug dem som inspiration til arbejdet med grønne indkøb.

Værktøjer: Vi har samlet en liste af værktøjer til bæredygtige indkøb som kan guide dig videre.

Regler og rammer: Her finder du vejledninger til regler og rammer for grønne indkøb, og læse om frivillige og lovgivningsmæssige forpligtelser.

Alt om Viden & Værktøjer ⇢

  TILMELD NYHEDSBREV

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev.
Det er nemt og gratis!
×