Ny case: Gode erfaringer med totalomkostninger ved indkøb af Silkeborgs nye bidet- og skylletoiletter

Hele paletten af udbudsværktøjer blev taget i brug, da Silkeborg Kommune stod i spidsen for et fællesindkøb af bidet- og skylletoiletter. Formålet var at reducere plejebehovet og øge livskvaliteten hos borgerne.

Velfærdsteknologi vinder frem i landets kommuner. I takt med, at kommunerne skal forsørge flere ældre, er der behov for at finde nye måder at prioritere de varme hænder. Et af de områder er den personlige pleje. Kan man reducere plejebehovet ved toiletbesøg gennem teknologi, kan det være en fordel for både borgere og kommunernes kasser.

Erfaringer viser, at toiletter med skylle- og tørrefunktion har en positiv effekt på borgernes livskvalitet og sundhedstilstand. Samtidig sparer toiletterne tid og arbejdsindsats for plejepersonalet, hvis indsats derved kan prioriteres andre steder.

Men det er vigtigt at få et klart overblik over, om – og hvor – der rent faktisk er besparelser at hente. Et nyt udbud viser, at det godt kan betale sig at beregne de totale omkostninger for indkøbet, da der kan være skjulte omkostninger på den lange bane.

Silkeborg Kommune har stået i spidsen for et fælles kommunalt udbud for bidet- og skylletoiletter, der netop er afsluttet. Her brugte kommunen Miljøstyrelsens TCO-værktøj til at klarlægge de samlede omkostninger ved at installere skylle- og bidettoiletter som supplement og erstatning for plejepersonale.

Fordelene ved at anvende TCO-beregningsværktøjet har ikke blot været at sikre det økonomisk mest fordelagtige tilbud på den længere bane. Silkeborg Kommune er helt grundlæggende begyndt at tænke mere fremadrettet og ikke kun på selve indkøbsøjeblikket. For eksempel det at sikre garanti for reservedele i tilfælde af, at det indkøbte produkt udgår, så det også vil være muligt at få reservedelene om 10 år. Eller ved at medregne vand- og elforbrug for toilettet i de totale omkostninger, da vandforbruget til toilettet er større end til selve bidet-armen. Der er således også miljøbesparelser at hente ved at bruge værktøjet til sammenligning af produkter.

Læs hele casen her.

 • Bliv medlem: Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev. Det er nemt og gratis!
 • Kalender
  Se hvad der kommer af spændende arrangementer, der relaterer sig til bæredygtige indkøb.
 • Se inspirationsvideoer
  om grønne indkøb i det offentlige

  Viden & Værktøjer

  Cases: Her finder du cases om grønne indkøb. Brug dem som inspiration til arbejdet med grønne indkøb.

  Værktøjer: Vi har samlet en liste af værktøjer til bæredygtige indkøb som kan guide dig videre.

  Regler og rammer: Her finder du vejledninger til regler og rammer for grønne indkøb, og læse om frivillige og lovgivningsmæssige forpligtelser.

  Alt om Viden & Værktøjer ⇢

    TILMELD NYHEDSBREV

  TILMELD NYHEDSBREV

  Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev.
  Det er nemt og gratis!
  ×