Kommuner og regioner vil indkøbe bæredygtigt træ

10/11 2016

Kommuner og regioner i Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøb stiller nu krav om, at det træ, de køber ind, skal være bæredygtigt. De 16 medlemmer af partnerskabet køber grønt ind for 50 mia. kroner om året. Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Skoler, institutioner, boligbyggeri og havneanlæg. Der indgår træ alle steder, og fremover skal alt træ, som bruges til bygge- og anlægsopgaver, være bæredygtigt. Det krav gælder for alle 16 medlemmer af Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøb, som blandt andet tæller 14 af de største kommuner og regioner i Danmark. Med målet følger partnerskabet op på den statslige forpligtelse til at købe bæredygtigt træ.

– Kommuner og regioner er med til at drive den grønne udvikling. Det er ikke anderledes, end når vi selv står i supermarkedet. Hvis mange efterspørger de miljøvenlige produkter, så stiger udbuddet. Der er grund til at rose de kommuner og regioner, som har meldt sig som frontrunnere i partnerskabet. De viser vejen for andre og er med til at skabe incitament for virksomheder til at tænke mere grønt, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Køber ind for 50 mia. kroner

Partnerskabet begyndte med blot tre medlemskommuner, men står i dag for mere end 40 procent af alle danske kommuners samlede indkøb. De 16 medlemmer køber samlet ind for 50 mia. kroner hvert år.

 – Region Midtjylland prioriterer grøn omstilling højt. Vi har et ønske om at være med helt fremme og skubbe på udviklingen af grønne løsninger og produkter. Og grønne løsninger og besparelser går ofte hånd i hånd, da f.eks. mindre energi-, vand- eller varmeforbrug giver besparelser på driftsudgifterne, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen.

– Vi er meget optaget af grønne indkøb, da det i høj grad medvirker til at reducere CO2-udledning og dermed mindsker miljøbelastningen. F.eks. er vi for nylig overgået til alene at benytte elbiler i hjemmeplejen. Det er godt for miljøet, men det er også sund fornuft, fordi kommunen sparer penge. Jeg er stolt af, at Gladsaxe Kommune på den måde kan medvirke til, at vi får en grøn balance til gavn for vores egen og kommende generationer, siger borgmester i Gladsaxe Kommune, Karin Holst.

Partnerskabet indfører to nye indkøbsmål. Ét for bæredygtigt træ, som sikrer, at indkøbt træ ikke kommer fra ulovlig skovfældning eller medvirker til rydning af skov. Det andet mål forpligter medlemmerne til at købe rengøringsmidler og rengøringsservice, som lever op til miljømærkerne, såsom blomsten eller svanen.

Fakta om Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb

  • Grundlagt af Miljøministeriet i samarbejde med København, Odense og Aarhus kommuner i 2006.
  • Medlemmerne i dag er: København, Aarhus, Odense, Egedal, Sønderborg, Herning, Frederiksberg, Roskilde, Gladsaxe, Ishøj, Kolding, Aalborg, Region Midtjylland, Region Syddanmark samt VandCenter Syd og Miljø- og Fødevareministeriet.
  • Der er målsætninger inden for 10 produktkategorier: (1)Fødevarer, (2)Transport, (3)Byggeri og anlæg, (4)Bæredygtigt træ, (5)Rengøring, (6)Børneartikler, (7)IT, (8)Belysning, (9)Papir og tryksager samt (10)Storkøkkenudstyr.

Læs mere om de konkrete indkøbsmål på Partnerskab for offentlige grønne indkøbs hjemmeside.

Se inspirationsvideoer
om grønne indkøb i det offentlige

Viden & Værktøjer

Cases: Her finder du cases om grønne indkøb. Brug dem som inspiration til arbejdet med grønne indkøb.

Værktøjer: Vi har samlet en liste af værktøjer til bæredygtige indkøb som kan guide dig videre.

Regler og rammer: Her finder du vejledninger til regler og rammer for grønne indkøb, og læse om frivillige og lovgivningsmæssige forpligtelser.

Alt om Viden & Værktøjer ⇢

  TILMELD NYHEDSBREV

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev.
Det er nemt og gratis!
×