Ny cirkulær indkøbs- og udbudspolitik for Samsø Kommune

Samsø Kommune har netop vedtaget en ny udbuds- og indkøbspolitik baseret på tankegangen i cirkulær økonomi.

Kommunens nye indkøbspolitik betyder, at alle leverandører, der byder på opgaver i kommunen, skal give en kort og kvalitativ beskrivelse af, hvordan deres produkt eller service bidrager til øget genanvendelse af materialer og ressourceeffektivitet. Næste skridt er, at indkøbsmedarbejderne skal opnå praktiske erfaringer med at købe ind i overensstemmelse med cirkulær økonomi.

– Vores udbuds- og indkøbspolitik er ikke en drejebog for kommunens indkøbere, men en ramme for at gå i dialog med leverandørerne. Foreløbig gælder det altså om at skabe erfaringer gennem markedsprøvning og -dialog, siger Søren Steensgaard, teknisk forvaltningschef i Samsø Kommune.

Samsø Kommune har allerede taget de første skridt til konkrete, cirkulære tiltag. I samarbejde med Grundfos og lokale VVS-installatører arbejder kommunen på at udvikle en ny forretningsmodel for genanvendelse og leasing af pumper til vand, varme og spildevand. Der sker med støtte fra Vækstforum i Region Midtjylland.

– Idéen er, at man ved udskiftning af pumper genbruger de gamle pumper, mens nye pumper installeres via en leasingordning frem for et direkte køb. Samtidig er der en returfunktion for pumperne, hvor delene bliver genanvendt, forklarer Søren Stensgaard.

Der er tale om en forretningsmodel, hvor VVSere tjener deres penge på salg af abonnementer frem for materiel. Grundfos leverer den nyeste pumpeteknologi og de nødvendige reservedele. Og kommunen sikres den nyeste og mest energieffektive teknologi.


Andre artikler du kan være interesseret i:

Hvorfor købe arbejdstøjet hvis det kan leases?

Herning Kommune udvikler ny model for cirkulær økonomi

Nyt arbejdsredskab til udbudsjurister

Køer, får og geder bekæmper ukrudt i Ishøj Kommune

 

 • Bliv medlem: Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev. Det er nemt og gratis!
 • Kalender
  Se hvad der kommer af spændende arrangementer, der relaterer sig til bæredygtige indkøb.
 • Se inspirationsvideoer
  om grønne indkøb i det offentlige

  Viden & Værktøjer

  Cases: Her finder du cases om grønne indkøb. Brug dem som inspiration til arbejdet med grønne indkøb.

  Værktøjer: Vi har samlet en liste af værktøjer til bæredygtige indkøb som kan guide dig videre.

  Regler og rammer: Her finder du vejledninger til regler og rammer for grønne indkøb, og læse om frivillige og lovgivningsmæssige forpligtelser.

  Alt om Viden & Værktøjer ⇢

    TILMELD NYHEDSBREV

  TILMELD NYHEDSBREV

  Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev.
  Det er nemt og gratis!
  ×