Pressemeddelelse fra Dansk Standard: Massiv offentlig interesse for grønne indkøb

Nyt initiativ skal gøre kommuner og andre offentlige institutioner bedre til at købe grønt ind. Adskillige milliarder kroner kan konverteres fra konventionelle til grønne offentlige indkøb, vurderer eksperter fra Dansk Standard.

En række kommuner, regioner og andre offentlige institutioner indleder nu et intenst arbejde for at lære at blive bedre til grønne indkøb. De har nemlig fået en plads på Miljøstyrelsens ”Rejsehold for grønne indkøb” – og der har været rift om pladserne. Rejseholdet skal gøre kommuner og andre offentlige institutioner bedre til at købe grønt ind og styrke efterspørgslen på grønne leverandører og produkter og dermed skubbe markedet i en grønnere retning.
Og der er virkeligt noget at hente, vurderer Dansk Standard, der skal lede rejseholdet i tæt samarbejde med Force Technology og advokatkontoret Bird & Bird:

– Den store interesse for at deltage i rejseholdet vidner om, at der er et stærkt politisk ønske ude i kommunerne om at øge andelen af grønne indkøb. Hvis alle offentlige institutioner følger med, er vores eksperters umiddelbare vurdering, at adskillige milliarder kroner kan konverteres fra konventionelle til mere miljørigtige indkøb. Det vil have stor indflydelse på klimabelastningen og komme både miljøet, borgerne og danske grønne virksomheder til gavn, siger Anne Hasløv Stæhr, administrerende direktør i Dansk Standard.
Denne betragtning understøttes af en klimaanalyse fra Region Hovedstaden, der viser, at 79% af regionens klimabelastning stammer fra indkøb. I alt køber det offentlige årligt ind for 310 mia. kr.

– Jeg er glad for den store interesse, der har været i forbindelse med etableringen af rejseholdet. Det er glædeligt, at så mange offentlige indkøbere har mod på at starte det praktiske arbejde med at gøre indkøbet grønt. Vi har høje forventninger til arbejdet, og ser frem til at se resultaterne af de konkrete udbud, der følger, siger Søren Bukh Svenningsen, Kontorchef i Miljøstyrelsen, der koordinerer rejseholdets indsats.

Rejseholdet skal yde rådgivning til det offentlige om grønne indkøb inden for alt lige fra fødevarer, beklædning og møbler til rengøringsservice, transport og byggeri. Det kan eksempelvis være hjælp med markedsdialog og grønne krav i konkrete udbud eller hjælp til nye arbejdsgange, politikker og metoder, der kan føre til grønnere indkøb og nye cirkulære forretningsmodeller.

– Grønne indkøb er både med til at reducere miljøbelastningen fra det offentlige forbrug og fremme udviklingen af nye ressourceeffektive produkter og services. Samtidig er det med til at sikre sundere produkter uden skadelig kemi for borgere, når man eksempelvis køber svanemærket håndsæbe eller økologiske fødevarer til børnehaver, hospitaler og plejehjem. Og faktisk kan det offentlige også spare mange penge ved at købe grønt ind og fokusere på totalomkostningerne ved de indkøb, der foretages, siger Anne Hasløv Stæhr, administrerende direktør i Dansk Standard.

Til redaktionen: For yderligere oplysninger kontakt presseansvarlig Lisa Olufson Klæsøe på 27 12 93 69.

Om Rejsehold for grønne indkøb:
Rejseholdets rådgivningsforløb kører i to runder. Første runde foregår i Jylland og på Fyn frem til oktober 2016. Anden runde kører fra november 2016 til juni 2017 på Sjælland og Bornholm. I første runde deltager i alt ni kommuner, regioner og andre offentlige institutioner: Hjørring Kommune, Silkeborg Kommune, Skive Kommune, Aalborg Kommune, Aarhus Kommune, Aarhus Universitet, Region Midtjylland, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, og Indkøbsorganisationen SamAqua A/S.

Læs mere om rejseholdet her.

 • Bliv medlem: Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev. Det er nemt og gratis!
 • Kalender
  Se hvad der kommer af spændende arrangementer, der relaterer sig til bæredygtige indkøb.
 • Se inspirationsvideoer
  om grønne indkøb i det offentlige

  Viden & Værktøjer

  Cases: Her finder du cases om grønne indkøb. Brug dem som inspiration til arbejdet med grønne indkøb.

  Værktøjer: Vi har samlet en liste af værktøjer til bæredygtige indkøb som kan guide dig videre.

  Regler og rammer: Her finder du vejledninger til regler og rammer for grønne indkøb, og læse om frivillige og lovgivningsmæssige forpligtelser.

  Alt om Viden & Værktøjer ⇢

    TILMELD NYHEDSBREV

  TILMELD NYHEDSBREV

  Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev.
  Det er nemt og gratis!
  ×