Samarbejde giver grønnere gevinster

Der er et stort potentiale for videndeling og effektiviseringsgevinster ved forskellige typer samarbejde. Det var en af konklusionerne på sidste uges brunch brief hos KL. 

Den 11. maj holdt KL og Forum for Bæredygtige Indkøb brunch brief om gevinsterne ved at arbejde sammen på tværs af forvaltninger og organisationer om de grønne indkøb. Her får du hovedpointerne fra de tre oplægsholdere.

Samarbejde gør det nemmere for markedet at opfylde grønne krav

Frederiksberg Kommune deltager i samarbejdsforummet Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb. Kommunens indkøbschef, Adam Hey, fremhævede, at samarbejdet i partnerskabet giver sparring og videndeling om de grønne indkøb. Dermed er der mindre risiko for at stille for få eller for skarpe miljøkrav i udbuddene.

– Når der stilles ensartede miljøkrav har markedet nemmere ved til at omstille, tilpasse og udvikle produkter, der opfylder betingelserne, sagde Adam Hey.

Fælles paradigme støtter udbudsjurister i at købe grønt ind

I Københavns Kommune arbejder forvaltningerne sammen om at udvikle relevante miljøkriterier til udbud. Arbejdet er effektiviseret gennem et internt arbejdsredskab, et såkaldt paradigme. Paradigmet indeholder alle de miljø- og klimakrav, som kommunes Borgerrepræsentation har besluttet, skal anvendes. Desuden er der udarbejdet en liste med yderligere forslag til relevante miljøkriterier, som forvaltningerne kan anvende i deres udbud.

– Det nye paradigme gør det lettere for kommunens udbudsjurister at foretage miljømæssige ansvarlige indkøb. På den måde er de med til at styrke kommunens dagsorden, sagde miljø- og klimarådgiver Thomas A. Christensen.

Læs mere om paradigmet her.

Partnering giver store fordele

En tredje type samarbejde, som de grønne indkøb kan udvikles gennem, er partnering og OPI (Offentlig-Privat Innovationssamarbejde). KL har udgivet eksempelsamlingen ”Grønne innovative indkøb og samarbejder”. Eksemplerne skal inspirere til, hvordan indkøb og projekter kan anvendes strategisk til at fremme innovative produkter og løsninger, og hvordan forskellige typer af samarbejder, kan drive en bæredygtig udvikling hos virksomheder og kommuner.

– Når kommunerne begiver sig ud i partneringprocesser, kan de føle, at de bevæger sig på ukendt grund, men i de eksempler vi har set på, har resultatet givet store fordele for både miljø og funktionalitet, fortalte Hjalte Nordman Bie fra KL.


 

Andre artikler du kan være interesseret i:

Offentligt indkøbssamarbejde om elbiler

Offentlig Privat Innovation giver de mest innovative løsninger

40 kommuner sparer penge og CO2 på indkøbsaftale på computere

 • Bliv medlem: Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev. Det er nemt og gratis!
 • Kalender
  Se hvad der kommer af spændende arrangementer, der relaterer sig til bæredygtige indkøb.
 • Se inspirationsvideoer
  om grønne indkøb i det offentlige

  Viden & Værktøjer

  Cases: Her finder du cases om grønne indkøb. Brug dem som inspiration til arbejdet med grønne indkøb.

  Værktøjer: Vi har samlet en liste af værktøjer til bæredygtige indkøb som kan guide dig videre.

  Regler og rammer: Her finder du vejledninger til regler og rammer for grønne indkøb, og læse om frivillige og lovgivningsmæssige forpligtelser.

  Alt om Viden & Værktøjer ⇢

    TILMELD NYHEDSBREV

  TILMELD NYHEDSBREV

  Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev.
  Det er nemt og gratis!
  ×