Stem på din favorit til Grøn Indkøbspris 2016

Nu kan du stemme på, hvem der skal vinde Grøn Indkøbspris 2016.

20/10-2016

Grøn Indkøbspris uddeles igen i år til en aktør, der har gjort en særlig indsats for at fremme grønne indkøb. Juryen fra Forum for Bæredygtige Indkøb har udvalgt tre kandidater blandt ansøgningerne til Grøn Indkøbspris 2016.

De nominerede er (beskrivelser folder ud):

Odense Kommune

Odense Kommune satser strategisk på at fremme bæredygtighed gennem grønne indkøb. Det har givet udslag i en af deres seneste aftaler om arbejdstøj til 2.200 sundhedsfaglige medarbejdere. Odense Kommune har valgt, at leverandøren skal stå for levering af arbejdstøj, vask og vedligeholdelse, og bæredygtighed er prioriteret i flere faser af tøjets livscyklus. Ressourceforbruget er reduceret gennem et smalt varesortiment med standardvarer, og tilbudsgiverne er vurderet på en række parametre for miljø, blandt andet rensning af spildevand og besparelser på CO2. Miljøforholdene blev prioriteret højt i evalueringen af de indkomne tilbud under kriteriet bæredygtighed, der vægtede 20%. Med den endelige aftale garanterer Odense Kommune sin etiske og miljømæssige indsats gennem certificerede standarder, hvor vaskeriet og alle vaskemidlerne er svanemærkede, og tekstilerne lever op til GOTS, EU-Blomsten, Fairtrade, Confidence in Textiles og Øko-tex 100.

Juryen vurderer, at udbuddet viser, at miljø kan indtænkes i flere faser af et produkts livscyklus, samt at miljø succesfuldt kan sættes som konkurrenceparameter og vægtes højt. Endvidere er der tale om et udbud med et stort volumen, og dermed stor potentiel miljøpåvirkning. Odense Kommune indstilles derfor til Grøn Indkøbspris 2016.

Københavns Kommune

Københavns Kommune arbejder for, at økologi skal veje tungt på tallerkenen, når der laves mad i de offentlige køkkener. Med 88% økologiske fødevarer (mål 90 %) til ca. 900 køkkener og en årlig indkøbssum på 340 mio. kr. er kommunen med til at sætte et stort volumenmæssigt aftryk. Københavns Kommunes fødevareudbud har været med til at skubbe og udvikle markedet. Gennem markedsdialog med leverandører har de videreudviklet og udvidet deres økologiske sortiment, og det har blandt andet resulteret i en ny produktudvikling af økologisk halal-kød og et øget udbud af økologiske, sæsonbestemte varer. Kommunen har dertil lagt et stort arbejde i at nytænke både madlavning og organiseringen af køkkenerne for at gøre plads til de grønne indkøb.

Juryen vurderer, at Københavns Kommunes fortløbende arbejde med indkøb af økologiske fødevarer har haft en betydelig effekt i markedet og har været en medvirkende faktor til, at udbuddet er forøget. Ligeledes anerkendes Københavns Kommune for det organisatoriske arbejde med at omstille køkkenerne til økologisk madlavning. Faciliteter og Mad (Børne- og Ungdomsforvaltningen) indstilles derfor til Grøn Indkøbspris 2016.

Refurb ApS

Hos Refurb vil man gøre det muligt for indkøbere og det offentlige at tænke cirkulært, når der købes IT. Det gør Refurb ved at opkøbe IT-udstyr, når det er afskrevet og udfaset hos brugeren. Udstyret ’refurbes’ (renoveres) og sælges derefter til offentlige og private kunder. I første omgang som volumensalg til virksomheder og institutioner, dernæst via webshoppen refurb.dk. Udover at sælge computere og elektronik videre, samarbejder firmaet også med andre leverandører om genanvendelse af de mindre dele, der ikke kan sælges direkte til forbrugeren. Forretningsmodellen hos Refurb er på denne måde med til at støtte op om den cirkulære dagsorden for grønne indkøb, og skabe nytænkning for indkøb af IT.

Juryen vurderer, at Refurb gør en betydelig indsats ved at muliggøre, at indkøbere kan nedbringe det miljømæssige ressourceforbrug gennem indkøb af brugt, istandsat IT. Endvidere bidrager Refurb ved at aftage brugt IT og dermed forlænge produkternes levetid, hvilket er en vigtig paramter for reduktion af negative miljøeffekter og et vigtigt skridt i en retning af cirkulær økonomi. Refurb ApS indstilles derfor til Grøn Indkøbspris 2016.

Afstemningen er afsluttet.

Vinderen af Grøn Indkøbspris 2016 afsløres d. 11. november ved den nordiske konference ”Green Growth through Public Procurement” i København. Konferencen arrangeres i samarbejde med Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb.

Kandidaternes ansøgninger er vurderet ud fra parametre som markedseffekt, nytænkning og udviklingspotentiale. Du kan læse mere om juryen og udvælgelsen her.

 • Bliv medlem: Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev. Det er nemt og gratis!
 • Kalender
  Se hvad der kommer af spændende arrangementer, der relaterer sig til bæredygtige indkøb.
 • Se inspirationsvideoer
  om grønne indkøb i det offentlige

  Viden & Værktøjer

  Cases: Her finder du cases om grønne indkøb. Brug dem som inspiration til arbejdet med grønne indkøb.

  Værktøjer: Vi har samlet en liste af værktøjer til bæredygtige indkøb som kan guide dig videre.

  Regler og rammer: Her finder du vejledninger til regler og rammer for grønne indkøb, og læse om frivillige og lovgivningsmæssige forpligtelser.

  Alt om Viden & Værktøjer ⇢

    TILMELD NYHEDSBREV

  TILMELD NYHEDSBREV

  Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev.
  Det er nemt og gratis!
  ×