Vedtagelse af udbudslov skaber nye muligheder for at købe grønt

Torsdag d. 19. november vedtog Folketinget en udbudslov, der giver offentlige institutioner nye muligheder for at købe grønt og bæredygtigt. Blandt andet er det blevet nemmere at stille krav om miljømærker i udbudsmaterialet.

Loven har til formål at gøre det nemmere, billigere og mere fleksibelt for offentlige institutioner at sende opgaver i udbud, og for virksomheder, især små- og mellemstore virksomheder, at byde på opgaverne.

Blandt de nye tiltag giver loven klarhed om mulighederne for dialog mellem udbuddets parter, og hvilke krav en indkøber kan stille om mærker i udbudsmaterialet. Det vækker glæde i Miljømærkning Danmark.

“Med den nye lov bliver det lettere for det offentlige at stille klare miljøkrav til alle indkøb lige fra bleer og rengøringsmidler til møbler og byggeri. Det vil gøre det nemmere for leverandørerne at gennemskue, hvad de skal leve op til, og samtidig sikre mere fair konkurrence”, siger Martin Fabiansen, direktør for Miljømærkning Danmark

I Aarhus Kommune hilser indkøbschef Annette Juhl Winther klarheden om mærkekrav velkommen. Hun mener, at loven kan føre til flere grønne produkter og ydelser:

”I dag bruger vi unødigt mange ressourcer på at gennemgå miljøaspekterne i de tilbud, vi modtager. Muligheden for at kræve miljømærkede produkter og ydelser vil gøre vores udbudsprocesser langt mere enkle. Samtidigt kan det bidrage til en grønnere offentlig sektor og sætte skub i efterspørgslen af grønne produkter”, siger Anette Juhl Winther, indkøbschef i Aarhus Kommune til Miljømærkning Danmark

Loven er Danmarks implementering af et EU-direktiv fra februar 2014, og samler en række regler i én lov. Det skønnes, at udbudsloven giver besparelser på 800 mio. kr. årligt, som følge af forenklinger, og besparelser fra øget konkurrence.

Læs hele loven her 

Se inspirationsvideoer
om grønne indkøb i det offentlige

Viden & Værktøjer

Cases: Her finder du cases om grønne indkøb. Brug dem som inspiration til arbejdet med grønne indkøb.

Værktøjer: Vi har samlet en liste af værktøjer til bæredygtige indkøb som kan guide dig videre.

Regler og rammer: Her finder du vejledninger til regler og rammer for grønne indkøb, og læse om frivillige og lovgivningsmæssige forpligtelser.

Alt om Viden & Værktøjer ⇢

  TILMELD NYHEDSBREV

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev.
Det er nemt og gratis!
×