Hvad er bæredygtige indkøb?

Der findes ikke én helt klar definition på, hvad det vil sige at købe bæredygtigt ind, men helt overordnet handler det om at vælge produkter og tjenesteydelser, der er miljørigtige, samfundsansvarlige og rentable.

Når man beskæftiger sig med bæredygtige indkøb ser man derfor ikke kun på anskaffelsesprisen her og nu. I stedet anlægger man et helhedsperspektiv på sit forbrug af ressourcer.

Bæredygtighed fra Kenya til Korsør

Det miljørigtige aspekt kan f.eks. handle om at vælge produkter, hvor der i både produktion, brug og bortskaffelse er tænkt i lavere brændstofforbrug, mindre udledning af CO2, lavere energiforbrug og mindre brug af kemikalier.

Det samfundsansvarlige handler blandt andet om at skabe gode arbejds- og levevilkår, udrydde fattigdom og overholde menneskerettigheder.

Endelig skal der være god økonomi i at beskæftige sig med bæredygtighed i hele værdikæden – fra kaffebonden i Kenya til kaffedrikkeren i Korsør.

Bæredygtighed er også en god forretning

Bæredygtige indkøb skal altså ikke ses som en ekstra byrde, der pålægges indkøbere, leverandører og producenter. Bæredygtige indkøb skal tværtimod anskues som en mulighed for at skabe et sundt og rentabelt marked, hvor produkter og tjenesteydelser forbedrer forholdene for mennesker, og belaster miljøet mindst muligt.

Bæredygtighed er typisk forbundet med besparelser på råvarer, energiforbrug og andre ressourcer, forbedrede sundhedsforhold og arbejdsmiljø samt en højere kvalitet og længere levetid. Disse fordele kan både indkøbere og leverandører nyde godt af.

At købe bæredygtigt ind er derfor en måde at påtage sig sin del af ansvaret for sin egen, sin organisations og den globale fremtid − både miljømæssigt, socialt og økonomisk.

Kom nemt i gang med bæredygtige indkøb

Det helt optimale bæredygtige indkøb er innovativt – dvs. at der udvikles helt nye produkter og ydelser, hvor miljø, samfundsansvar og økonomi er tænkt ind fra vugge til vugge. Der findes dog også en lidt ”nemmere” vej, nemlig at gå efter mærker som FSC (bæredygtig produktion af træ), Fairtrade, Svanen eller EU’s mærker Blomsten og Energy Star.

Der er også hjælp at hente på ”Den ansvarlige indkøber”. Her findes der f.eks. kriterier og forslag til tekst, som kan kopieres direkte ind i udbudsmaterialet.

 

  TILMELD NYHEDSBREV

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig som medlem og modtag vores nyhedsbrev.
Det er nemt og gratis!
×